Στην περιοχή της Κασσάνδρας
Αρχαία Όλυνθος
Σκαρφαλωμένο σε μια σοφά επιλεγμένη τοποθεσία που επιβλέπει τον κάμπο, ήταν μια αρχιτεκτονικά και οργανωτικά υποδειγματική πόλη των Κλασικών χρόνων. Από τα πρώτα χρόνια των ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν τη δεκαετία του 1920, προσέφερε πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τον πολεοδομικό σχεδιασμό των οικισμών στην περιοχή με δομικά στοιχεία, ευρείες, παράλληλες οδούς, δημόσιους χώρους και, γενικά, μια αντίληψη για την ιδέα του πολεοδομικού σχεδιασμού των Ιπποδάμων. Για να αποφύγετε τη ζέστη του καλοκαιριού σας προτείνουμε να επισκεφτείτε την τοποθεσία νωρίς το πρωί, καθώς θα πρέπει να περπατήσετε πολύ. Όταν φτάσετε στο βόρειο λόφο, θα δείτε και να κλείσετε τον τρόπο με τον οποίο οργανώθηκε η καθημερινή ζωή της πόλης πριν από 2.500 χρόνια. Κάθε συγκρότημα αποτελείται από 10 σπίτια με κοινόχρηστη, εσωτερική αυλή, τρεχούμενο νερό και ένα εξελιγμένο σύστημα αποχέτευσης. Για να βρείτε τον ιστότοπο, οδηγήστε από τη Νικήτη προς Νέα Μουδανιά και αφού περάσετε από τις Καλύβες Πολύγυρου, θα δείτε τη σχετική πινακίδα δεξιά.
Το σπήλαιο των Πετραλώνων
Βρίσκεται στους δυτικούς πρόποδες του όρους Κατσικά, λίγο έξω από το ομώνυμο προσφυγικό χωριό Πετράλωνα, 20 χλμ βορειοδυτικά από τα Νέα Μουδανιά. Το σπήλαιο των Πετραλώνων έχει εντυπωσιακά δωμάτια σταλαγμίτη, αλλά αυτό που το κάνει τόσο ξεχωριστό είναι το γεγονός ότι ένα ανθρώπινο κρανίο, προστατευμένο σε υλικό σταλαγμίτη, ανακαλύφθηκε σε αυτό. Είναι 250.000 ετών (500.000 ή περισσότερα χρόνια, σύμφωνα με άλλους). Ανήκε σε έναν άνδρα ηλικίας 30-35 ετών, πολύ μεγάλος για την εποχή του, καθώς η μέση διάρκεια ζωής δεν ξεπέρασε τα 25 χρόνια. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι και τα ζώα χρησιμοποίησαν το σπήλαιο ως καταφύγιο για 700.000 χρόνια. Εκτός από το κρανίο του Αρχάνθρωπου, ανακαλύφθηκαν επίσης οστά ζώων που εξαφανίστηκαν από τη Χαλκιδική, όπως αρκούδες, λιοντάρια σπηλαίου, ρινόκεροι, ύαινες, ελάφια. Η διακόσμηση των σταλαγμιτών στο σπήλαιο το καθιστά ένα από τα ομορφότερα σπήλαια της Ευρώπης. Ξεχωρίζουν οι «νάνοι» σταλαγμίτες που έχουν αναπτυχθεί στο πάτωμα ενός από τα δωμάτια. Δίπλα στο σπήλαιο, θα βρείτε το Ανθρωπολογικό Μουσείο Πετραλώνων. Τηλ. +30 23730 71671.
Το κανάλι της Ποτείδαιας
Η Ποτείδαια ήταν κορινθιακή αποικία του 7ου αιώνα π.Χ. και έπαιξε σημαντικό ρόλο στους μεσαίους πολέμους. Η αποστασία της από την Αθηναϊκή Συμμαχία ήταν μια από τις αιτίες του Πελοποννησιακού Πολέμου. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πότε άνοιξε το κανάλι. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι είχε μήκος 1.250 μέτρα και πλάτος 40 μέτρα και ότι υπήρχε πριν από τον 1ο αιώνα μ.Χ. Θεωρείται έργο που οραματίστηκε και ολοκλήρωσε ο Βασιλιάς Κασσάνδρος της Μακεδονίας 400 χρόνια νωρίτερα, προκειμένου να διευκολύνει την πλοήγηση και να προστατεύσει την πόλη. Ο ισθμός της χερσονήσου της Κασσάνδρας, χωρισμένος από το κανάλι, προστατεύθηκε από ένα σύστημα οχύρωσης που είχε το ίδιο μήκος με το κανάλι, αποτρέποντας την παράβαση από τη γη. ήταν πιθανώς μια μεταγενέστερη εργασία του Ιουστινιανού Σήμερα σώζονται μόνο τμήματα του τείχους, καθώς και τα θεμέλια ενός από τους γωνιακούς πύργους του στον Θερμαϊκό.
Άφυτος
Βρίσκεται στη χερσόνησο της Κασσάνδρας, η Άφυτος είναι ένα ζωντανό χωριό με υπέροχη θέα στη θάλασσα από ένα ορισμένο ύψος. Διαθέτει εστιατόρια, καταστήματα, καφέ-μπαρ και πολλά όμορφα σπίτια χτισμένα από ντόπιους τεχνίτες με τοπικό ασβεστόλιθο. Από τα σπίτια που είναι ανοιχτά για τους επισκέπτες, αξίζει να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτά του Κατσάνη και του ζωγράφου Παράλη. Ένα άλλο αξιοθέατο είναι η κεντρική εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, χτισμένη στα μέσα του 19ου αιώνα, η οποία είναι η μόνη σε στιλ βασιλικής με τρούλο στη Χαλκιδική. Στα περισσότερα σπίτια της Άφυτου, λαϊκά λιθοτεχνήματα ενημερώνουν τους επισκέπτες για τη χρονιά που χτίστηκε και τον πρώτο ιδιοκτήτη. Για να πάτε στην Άφυτο, θα διασχίσετε το κανάλι της Ποτεΐδια, θα περάσετε από τη Νέα Φώκαια και θα βρείτε τη σχετική πινακίδα που σας δείχνει τον δρόμο προς την Άφυτο, στην αριστερή πλευρά του δρόμου.
Στην Κεντρική Χαλκιδική
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πολύγυρου
Βρίσκεται στην πλατεία Ηρώου στο κέντρο του Πολύγυρου. Τα εκθέματα καλύπτουν μια περίοδο που κυμαίνεται από την Εποχή του Χαλκού έως τη Ρωμαϊκή περίοδο. Αξίζει να δείτε τον ημιτελή Κούρο και μια Κόρη που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα π.Χ., που βρέθηκαν στη θάλασσα από τα αρχαία Στάγειρα, το κλαζωμικό στήθος από την Ακάνθο (θεωρείται από τον 5ο αιώνα π.Χ.), διακοσμημένο με ζωγραφισμένες εικόνες και Αγάλματα του Στρατονίου, που πιθανότατα προέρχονται από τα τέλη του 1ου αιώνα π.Χ.: η λεγόμενη «Κυρία της Στρατώνης» και ένα ανδρικό άγαλμα. Υπάρχουν επίσης όπλα και κοσμήματα από την ύστερη αρχαϊκή και κλασική περίοδο, καθώς και ευρήματα από τον Όλυνθο. Σε ξεχωριστό χώρο, θα δείτε την έκθεση με τίτλο «Τρεις αποικίες της Άνδρου στη Χαλκιδική: Σάνη, Ακάνθος, Στάγειρα». Ανοιχτό από τις 8.30 έως τις 15.00, κλειστά τη Δευτέρα, τηλ. +30 23710 22148.
Αρχαία Στάγειρα
Ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά μνημεία της Χαλκιδικής, βρίσκεται στη χερσόνησο της Λιοτοπής, κοντά στον οικισμό της Ολυμπιάδας. Η αρχαία πόλη χτίστηκε σε δύο λόφους –το παράκτιο βόρειο και το μεγαλύτερο νότιο. Η ανασκαφή ξεκίνησε το 1990 και έδειξε ότι ο πρώτος λόφος κατοικήθηκε από εποίκους από την Άνδρο γύρω στα μέσα του 7ου αιώνα π.Χ. Αργότερα, οι Χαλκιδικοί ήρθαν επίσης εδώ για να εγκατασταθούν. Η αύξηση του πληθυσμού οδήγησε στην επέκταση της πόλης στον άλλο λόφο στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. Στη συνέχεια, χτίστηκε το ισχυρό τείχος που περιβάλλει την πόλη με οχυρωμένους πύργους. Στην αγορά, που βρίσκεται στο «λαιμό» μεταξύ των δύο λόφων, πραγματοποιήθηκε έρευνα σε μια στοά δίπλα σε δημόσιες αποθήκες και καταστήματα. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν επίσης την ακρόπολη, τους ναούς, τα σπίτια και άλλα κτίρια που μπορείτε να δείτε αν κάνετε την περιήγηση είτε από την είσοδο του βόρειου λόφου, κοντά στην παραλία της Συκιάς, είτε από την κορυφή του νότιου λόφου, όπου βρίσκεται η ακρόπολη, προσφέροντας υπέροχη θέα σε όλη την ακρόπολη. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο +30 2310 801402.
Το φρούριο της Ουρανούπολης
Ο Πύργος Prosforiou, το σύμβολο της Ουρανούπολης, πιστεύεται ότι χτίστηκε τον 12ο αιώνα και είναι ο μεγαλύτερος και καλύτερα διατηρημένος πύργος της Χαλκιδικής. Το συγκρότημα αποτελείται από το βυζαντινό φρούριο, το μικρό οχυρωμένο περίβλημα και το ναυπηγείο του 1865. Ανήκε στο Prosforion glebe, τη σημερινή Ουρανούπολη και το μοναστήρι Βατοπέδι είχε ήδη τον αρχικό του πυρήνα στην κατοχή του το 1018. Το 1379, ο δεσπότης της Θεσσαλονίκης , Ο Ιωάννης Παλαιολόγος, έμεινε εδώ. Λόγω ενός σεισμού το 1585, υπέστη μεγάλες ζημιές και ήταν ακατοίκητο το 1858. Την ίδια χρονιά, ωστόσο, ξεκίνησε ένα μεγάλο πρόγραμμα αποκατάστασης και πήρε τη μορφή που έχει σήμερα. Στο πρόσφατο παρελθόν, έχει συνδεθεί με την ιστορία του ζευγαριού Loch που εγκαταστάθηκε εκεί. Η στερέωση και αποκατάσταση του φρουρίου έγινε από τη 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Σήμερα, είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες και λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος. Θα δείτε αρχαιολογικά ευρήματα από την Ουρανούπολη και τη ΒΑ Χαλκιδική, ένα δωμάτιο με αντικείμενα που ανήκουν στο ζευγάρι Loch, μοντέλα μοναστηριών των Αθωνιτών. Στον τελευταίο όροφο του πύργου, με υπέροχη θέα, υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι. Τηλ. +30 23770 71651.
Μονή Ζυγού
Βρίσκεται 2 χλμ. Από την Ουρανούπολη, είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Χαλκιδικής. Παρόλο που υπάρχει συνεχής ανασκαφή στο μοναστήρι, ο ιστότοπος είναι ανοιχτός για τους επισκέπτες και υπάρχουν επεξηγηματικές πινακίδες. Δεκάδες άνθρωποι έρχονται εδώ καθημερινά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Σύμφωνα με τον επιστημονικό επόπτη, αρχαιολόγο κ. Ιωακείμ Παπάγγελο, αυτό που καθιστά αυτό το μοναστήρι ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι επιτρέπει στους επισκέπτες και τους ειδικούς να μελετήσουν μέσω αυτού τα μοναστήρια που βρίσκονται μέσα στο Άγιο Όρος, από άποψη αρχαιολογίας, δομής κτιρίων και οργάνωσης λατρευτικών χώρων. Το μοναστήρι του Ζύγου ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα και το 1198 ήταν ήδη ερημικό. Μόλις ξαναχτίστηκε – λοιπόν, τι υπάρχει από το αρχαίο Άγιο Όρος! Το μοναστήρι ήταν αφιερωμένο στον Προφήτη Ηλία και η πρώτη γνωστή αναφορά του Ζύγου στη χερσόνησο του Άθω προέρχεται από ένα χειρόγραφο του 942. Φαίνεται ότι, περίπου το 1206, ένας Φράγκος άρχοντας που έσπευσε να λεηλατήσει το Άγιο Όρος εγκαταστάθηκε στο κάστρο του Ζυγού, γι ‘αυτό το μοναστήρι αναφέρεται συχνά ως Fragkokastro. Όπως αποδεικνύεται από τις ανασκαφές, χτίστηκε σε μια τοποθεσία όπου υπήρχαν ήδη εγκαταστάσεις από τον 4ο έως τον 6ο αιώνα μ.Χ. Η κατασκευή του καθολικού με τα δύο παρεκκλήσια της ξεκίνησε στις αρχές του 11ου αιώνα, ακολουθώντας τέσσερις φάσεις κατασκευής. Τα δάπεδα είναι διακοσμημένα με περίτεχνα μάρμαρα. Κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο, θα δείτε επίσης τα σημεία ήταν οι φούρνοι, ο μύλος, το «λινό» (ένα χτιστό πιεστήριο) και η «τράπεζα».
Χωριό Αρναία
Το ομορφότερο χωριό της Βόρειας Χαλκιδικής (72 χλμ. Από τη Νικήτη και 35 χλμ. Από τον Πολύγυρο) είναι επίσης το μεγαλύτερο στην περιοχή. Μέχρι το 1928, το όνομα της Αρναίας ήταν η Λιαρίγκκοβα και αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε ένα έγγραφο του τέλους του 14ου αιώνα ως λάμψη του μοναστηριού Κασταμονίτου του Αγίου Όρους. Φαίνεται ότι το χωριό ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα από τους καλλιεργητές της γλέβας γύρω από την παλιά βρύση του αεροπλάνου, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία. Το νερό της βρύσης τρέχει σήμερα μέσω του κορμού του αεροπλάνου και σύμφωνα με την παράδοση, όποιος πίνει νερό από εδώ παντρεύεται έναν άνδρα ή μια γυναίκα από την Αρναία! Γύρω από την κεντρική πλατεία υπάρχουν γειτονιές όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει τα γραφικά σπίτια χτισμένα στην παραδοσιακή μακεδονική αρχιτεκτονική, βαμμένα με όμορφα χρώματα. Νότια της κεντρικής πλατείας βρίσκεται το περίφημο αρχοντικό Ιατρό, λειτουργεί σήμερα ως λαογραφικό μουσείο (αν θέλετε να επισκεφθείτε παρακαλώ επικοινωνήστε στο 23723 50121). Κατεβαίνοντας στον κεντρικό δρόμο θα βρεθείτε μπροστά από το διάσημο σχολείο του 1871, το λεγόμενο αστικό σχολείο της Liarigkova. Είναι το πιο χτισμένο του 19ου αιώνα στη Χαλκιδική, και από το 1990, το δημαρχείο στεγάζεται εδώ. Ένα καμπαναριό που χρονολογείται από το 1889 είναι δίπλα. Δίπλα του, βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Στεφάνου και απέναντι, το παλιό πανδοχείο που λειτουργεί ως ξενώνας. Η εκκλησία χτίστηκε το 1812, κάηκε το 1821 και ξαναχτίστηκε για να καταστραφεί ξανά από πυρκαγιά το 2005. Κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης το 2006, κάτω από την εκκλησία ανακαλύφθηκαν ερείπια τριών προηγούμενων εκκλησιών: παλαιοχριστιανική, βυζαντινή μία με σημαντικές αγιογραφίες και μια μεταβυζαντινή εκκλησία που χτίστηκε πριν από το 1812. Μόλις 2 χλμ. από το χωριό προς τα βόρεια βρίσκεται ένα πανέμορφο δάσος περίπου 12,5 στρεμμάτων, με παλιές βελανιδιές. Το άλσος της Αγίας Παρασκευής φιλοξενεί ένα δημοτικό μπαρ και ένα καφέ-εστιατόριο.
Άγιο Όρος
Ο θρύλος λέει ότι κατά τη μάχη μεταξύ των θεών και των γιγάντων, ο Άθως, ένας θρακικός γίγαντας, έριξε ένα τεράστιο βράχο στον Ποσειδώνα, αλλά γλίστρησε από τα δάχτυλά του και προσγειώθηκε στο Αιγαίο Πέλαγος σχηματίζοντας τη χερσόνησο του Άθω. Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, το Άγιο Όρος δόθηκε από τον Κύριο στην Παναγία ως «κήπος και παράδεισος, καθώς και σωτηρία, καταφύγιο για όσους αναζητούν τη σωτηρία». Σε αυτήν την επιμήκη γη, εδώ και χίλια χρόνια, οι μοναχοί του Αγίου Όρους έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην ειρήνη, την προσευχή και το μοναχισμό. Κατατάσσεται ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, είναι μια πολιτεία στη χώρα που είναι γνωστή ως «Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία του Αγίου Όρους». Σήμερα, υπάρχουν 20 μοναστήρια στο Άγιο Όρος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτοι ερημίτες ήρθαν στο Άγιο Όρος τον 4ο αιώνα μ.Χ. Οι πρώτοι ιστορικά επιβεβαιωμένοι (9ος αιώνας μ.Χ.) άγκυρες (ερημίτες) ήταν ο Πέτρος ο Αθωνιάτης και ο Ευθύμιος ο Νέος. Οι πρώτοι ασκητές εγκαταστάθηκαν μόνοι ή σε μικρές ομάδες και έφεραν μαζί τους την αρχαία μοναστική παράδοση της Ανατολής – δηλαδή μετά από αυστηρή νηστεία και προσευχή. Η μεγάλη αλλαγή στη μορφή ασκητισμού στο Άγιο Όρος συνέβη όταν ο Αθανάσιος ο Αθωνίτης, το 963, με την υποστήριξη του φίλου του αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά, ίδρυσε το πρώτο μοναβικό μοναστήρι, τη Μεγίστη Λαύρα. Το 971, ο αυτοκράτορας Ιωάννης Τσιμισκός υπέγραψε το περίφημο Τυπικό (Χάρτη) – κοινώς γνωστό ως Τράγο επειδή γράφτηκε πάνω σε δέρμα κατσίκας – το σύνολο κανόνων και πειθαρχιών του αθωνιτικού μοναχισμού που εξακολουθούν να κυβερνούν τα μοναστήρια σήμερα. Ένας από τους αυστηρότερους κανόνες είναι το λεγόμενο avaton, που διακηρύχθηκε από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο IX Μονομάχο το 1046, που επιβάλλει την απαγόρευση εισόδου για τις γυναίκες.
ΒΥΖΑΝΤΙΟ. Το συνενοβικό σύστημα οργανωμένου μοναχισμού του Αγίου Όρους γρήγορα εξαπλώθηκε και κέρδισε πνευματικούς οπαδούς σε όλη τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Τα μοναστήρια έγιναν οικονομικά αυστηρά, όχι μόνο λόγω της εύνοιας και της προστασίας των αυτοκρατόρων, αλλά και λόγω της εξέχουσας γεωγραφικής τους θέσης σε ναυτιλιακούς όρους. Σταδιακά έγιναν μεγάλα, οχυρωμένα οικοδομικά συγκροτήματα που περιέχουν όχι μόνο τα κελιά των μοναχών αλλά και όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση της αυτόνομης λειτουργίας τους. Από νωρίς, το Άγιον Όρος προσέλκυσε μοναχούς από διάφορα έθνη, κερδίζοντας από τότε έναν διαχρονικό, ορθόδοξο χαρακτήρα. Η κατοχή των Φράγκων κατά τη διάρκεια της Τέταρτης Σταυροφορίας και οι επιθετικές επιθέσεις στα μοναστήρια από την Καταλανική Εταιρεία της Ανατολής (1307-1309) επιδείνωσαν τη σχέση του Αγίου Όρους με τη Δύση. Τον 14ο αιώνα, η ιστορία των μοναστηριών χαρακτηρίστηκε από τις καταστροφικές επιθέσεις πειρατείας από τουρκικούς εμίρηδες από τη Μικρά Ασία. Οι συνεχείς απειλές ήταν ο λόγος πίσω από την αρχιτεκτονική που μοιάζει με φρούριο που διαμορφώθηκε με τους αιώνες.